Jitsi Videokonferens

Jitsi är ett gratis videokonferenssystem som är enkelt att använda och man kommer snabbt igång då man inte behöver registrera sig eller installera någon programvara.

Du hittar Jitsi här:  https://jitsi.org/jitsi-meet/

  • Dela skrivbord eller dokument.
  • Open source och Gratis
  • Helt anonym
  • Ingen loggning
  • Inget konto
  • Inget program att installera
  • Kör direkt i webbläsaren
  • ( Redigera dokument tillsammans. Kräver programmet Etherpad )

 

Vad behövs

  • Dator med Firefox, Chrome eller Microsoft Edge (version 80.0.361.69 eller nyare)
  • Inbyggd eller extern Webb-Kamera, Mikrofon.
  • Mobiltelefon och Surfplatta – Kräver en App.
  • Undvik om möjligt att använda WiFi.
  • Att dela skrivbord eller dokument kräver en dator.

Snabbmöte

  • Man kommer överens om mötets namn och lösenord, går till https://meet.jit.si/
  • Ange mötets namn och godkänner Kamera och Mikrofon.
  • Sätt ett lösenord om ingen annan deltagare gjort det tidigare.
  • Deltagare som ansluter efter att lösenordet är satt måste ange detta för att ansluta.
  • Deltagare som ansluter innan lösenordet är satt stannar kvar i mötet och blir ej utslängda.
  • Om mötet stängs innan någon mer deltagare har anslutit så att mötesrummet blir ‘tomt’, kommer lösenordet och eventuellt andra inställningar att försvinna.
  • Avsluta mötet genom att klicka på den röda telefonluren i mitten längst ned. Stäng därefter webbläsaren med krysset längst upp till höger.

 

Planera ett möte

  • Bjud in deltagarna i god tid innan mötet.
  • Någon halvtimme innan mötet skall starta skapar du mötet.

 

Skapa mötet

Utför detta ca ½ timma innan mötet startar.
  1. Gå till https://meet.jit.si/
  2. I fönster “Start a new meeting” ger man ett namn för mötet som övriga deltagare skall ange för att kunna ansluta. Klicka GO.
  3. Fråga visas där man skall ange vilken kamera och mikrofon som skall användas. Ange rätt kamera och mikrofon och klicka därefter ”Tillåt”.
  4. Din kamerabild visas nu på skärmen.
  5. Flytta musen längs bort till höger, nästan längst ned.
  6. Några inställningar visas. Klicka på (i) som är placerad i en rund ring.
  7. Klicka ”Add password” och ange ett lösenord + tryck Enter.
  8. Lösenordet används av övriga deltagare när dessa skall ansluta till mötet.
 
Avancerade inställningar vid behov:
  1. Klicka de 3 punkterna längs ned till höger och välj Settings.
  2. Välj flik More och kryssa för de 3 rutorna under Moderator.
  3. Ändra språk till Svenska och klicka Ok.
 
Mötet är nu skapat
  • Om mötet stängs innan någon mer deltagare har anslutit så att mötesrummet blir ‘tomt’, kommer lösenordet och eventuellt andra inställningar att försvinna.
  • Klicka på din egen miniatyrbild upp till höger och ange ditt namn vilket kommer att visas för samtliga deltagare. Se även till att anslutande deltagare anger sitt namn i sin miniatyrbild.
  • I väntan på att mötet skall starta, kan det vara lämpligt att klicka på Mikrofonen samt Kameran i mitten längst ned för att stänga av sitt eget ljud och bild tills det är dags att börja. När mötet startar, klickar man åter på knapparna för att sätta på ljud och bild.
 

Skicka länken till deltagare

  1. När du är inne i mötet, kopierar du länken ”https://meet.jit.si/………” i webbläsarens adressfält och lägger i ett e-postmeddelande till deltagarna.
  2. Skicka även med lösenordet
  3. Ange att detta är länken som mottagaren skall klicka på för att ansluta till mötet: Informera mottagaren att klicka på länken, godkänna kamera och mikrofon samt ange lösenordet.
  4. Om du gjorde inställningarna under “Avancerade Inställningar” ovan,  är deltagarnas mikrofon och kamera avstängda när dom ansluter till mötet. Deltagarna behöver då sätta på Mikrofonen samt Kameran (på var sin sida om den röda ”Lägg på” knappen) i mitten längst ned när mötet startar.


Ansluta med Surfplatta eller Mobil

Om deltagaren vill använd mobil eller surfplatta måste man ladda ned Jitsi app från Appstore eller Play Butik. För att ansluta måste deltagaren ha namnet på mötet samt lösenordet. Det går inte att dela ut ett dokument från en mobil eller surfplatta men det går att se delade dokument från andra deltagare.


Avsluta Mötet

Klicka på den röda telefonluren i mitten längst ned. Stäng därefter webbläsaren med krysset längst upp till höger.

Funktioner

Dela skrivbord eller dokument:

  1. Öppna det dokument som skall visas.
  2. Gå längst ned till vänster och klicka på ikonen som ser ut som en bildskärm.
  3. Det kan visas ett fönster med 3 flikar som man väljer för att hitta det man vill dela.
  4. Välj vad som skall visas i listan och klicka Tillåt/Dela.
  5. Det delade dokumentet eller skärmen visas nu i helbild hos deltagarna.
  6. Gå till det delade dokumentet eller programmet som visas för deltagarna och arbeta där.
  7. För att stänga av delningen, tryck åter en gång på ikonen som ser ut som en bildskärm längst ned till vänster.

Chat:

  1. Gå längst ned till vänster och klicka på ikonen som ser ut som en frågebubbla.
  2. Ange ditt namn så deltagare kan se vem det är som skriver.
  3. För att andra deltagare skall se Chatten skall dom göra på samma sätt.
  4. Skriv önskad text på Chat-raden och tryck Enter.
  5. Du kan lägga till emoj genom att klicka på emoj-ikonen.
  6. Avsluta Chat genom att åter klicka på Chat-ikonen.

Signalera:

  1. Signalera att du vill ta över diskussionen genom att klicka på handen längst ned till vänster. På en mobil eller surfplatta kan handen saknas och då signalerar man via ett menyval som man hittar under de 3 prickarna.
  2. En blå hand visas uppe till vänster i video-fönstret med den som vill tala. Klicka på handen och bilden visar personen för samtliga deltagare.
  3. När du fått ordet klickar du åter på handen längst ned till vänster för att ta bort signaleringen.
  4. Beroende på vy kan det visas en skylt som informerar om vem som vill tala.

Inspelning av mötet:

  1. Klicka Starta inspelning.
  2. Vid ”Ladda till Dropbox”, klicka Logga in.
  3. Ange den e-postadress som användes för att skapa Dropbox-kontot samt tillhörande lösenord.
  4. Klicka Starta inspelningen och mötet spelas in till Dropbox-kontot.

Viktigt vid Inspelning. GDPR samt Konfidentiell information.

Dropbox är ett Amerikanskt företag som lyder under Amerikanska lagar. Inspelningen lagras på Dropbox servrar i USA eller annan plats som lyder under Amerikansk lag. Detta gäller både gratis-konton samt de konton man betalar för.

Spela därför inte in ett möte som hanterar information som regleras under GDPR eller information som är konfidentiell.

Det som sparas på Dropbox, eller hos andra Amerikanska leverantörer, skall alltid betraktas som offentlig uppgift och därför avslöjad.

Dropbox säljer vissa kontolösningar som uppfyller GDPR där informationen lagras inom EU. Dropbox blir då ett personuppgiftsbiträde och man måste då ha ett personuppgiftsbiträdesavtal med Dropbox. Detta är tyvärr ingen bra lösning för mindre företag beroende på kostnaden.

Starta en Live sändning:

Live sändning av ett event är bra om man inför en publik vill sprida information. Publiken kan endast se och höra det som presenteras, inte delta med kommentarer osv.

  1. Live-sändningen sker via YouTube.
  2. För att utföra sändningen, loggar man in på Youtube och gör inställningar för live-sändning.
  3. I Jitsi klickar man ”Starta en Livesändning”.
  4. Ange kontonamn och lösenord för Google YouTube-konto.
  5. Ange nyckeln för liveström som man får från inställningarna i YouTube.
  6. Klicka Starta livesändningen
  7. Klicka Starta Livesändningen i YouTube kontrollpanel.
  8. Livesändningen är nu igång och man ser den på YouTube.